Armutlar ılıman iklim meyve türüdür. Elmalara göre soğuklara daha az dayanıklıdır. Rakım bakımından da, elmaların yetiştiği kadar yükseklerde iyi yetişmezler. Armut ağaçları - 25 ile - 30 dereceye kadar
düşük sıcaklıklara dayanabilir.
Ancak uzun süreli şiddetli soğuklara ve özellikle de nemli topraklarda ağaçların sürgün uçları donar. Armut çiçekleri - 2,2 derecede, küçük meyveleri - 1,1 derecede zarar görür.
Armutların genel olarak 7 derecenin altında 1000 - 2300 saat soğuklama ihtiyacı vardır. Armutlar elmalara göre daha fazla ortalama sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. Birçok çeşitlerde yüsek kaliteli meyveler
yazları sıcak ve kurak yerlerde yetişir.
Armutlar toprak bakımından fazla seçici değildir. Ancak derin, geçirgen, ağaçların gelişmesi iyi olur, verim ve kalite artar. Kireçli topraklarda veya alt tabakalarına doğru yüksek oranda killi ve su
bulunduran topraklarda demir noksanlığından
dolayı kloroz ( sarılık ) oluşur.
Armut yetiştiriciliğinde tohum anacının yanı sıra klon anaçlarıda kullanılmaktadır. Tohum anacı olarak kullanılan ahlat genellikle drene edilmiş topraklarda diğer meyve çeşitlerine göre daha iyi gelişme
gösterir. Sert çekirdekli meyveler
ve elma üretimi için uygun olmayan killi topraklarda da iyi bir şekilde yetişmektedir. Ahlat üzerine bahçeler 5mx5m veya 5mx6m şeklinde tesis edilebilir.
Armutta kullanılan diğer klan anaçlarının özellikleri şunlardır :
Ayva kanlı bir klon anacıdır. Erken verime yatan ağaçlar yapar. Yaban ( çöğür ) armudunun % 30 - % 50 büyüklüğünde ağaçlar oluşturur. Kaliteli meyveler yapar. Tüm armut çeşitleri ile uyuşum göstermezler. 3mx4m şeklinde dikimi gerçekleştirilebilir. Eğer ve direkli sistem kullanılacak ise daha sık dikim yapılabilir.
Ayva kanlı bir klon anacıdır. Güçlü ve dik dallara sahiptir ç Derin ve taze topraklara uygundur. Üretime geç girmesine rağmen ileriki yıllarda verimli ve kaliteli meyveler yapar. % 5 kireç oranından daha az kireç içeren orta derecede kurak topraklarda yetişebilir. Sık dikime uygun bir anaçtır. Dikim aralıkları 1mx4m veya 2mx4m şeklinde olabilir.
Kuvvetli bir anaçtır. Kökün tutunması ve aşı uyumu iyidir. Kumlu ve killi topraklara toleranslıdır. Kirece, kuru toprak şartlarına, nemli topraklara orta derecede dayanır. Klonal olarak çoğaltılan bu anaç sık dikim şartlarına uygun değildir. Dikim aralıkları modifiye lider terbiye sistemine 3mx4m şeklindedir.
1950 yılından günümüze ülkemiz çiftçisine meyve fidanı yetiştiren ÖZFİDAN kalitesi ve güvenilirliği ile bugünlere emin adımlarla gelmiştir. Firmamız 2005 yılından itibaren üretimini ve kalitesini daha üst düzeylere çekerek faaliyetlerine KOŞUCULAR FİDANCILIK adı altında devam etmektedir. Bursa nın İnegöl ilçesinin verimli ve sağlıklı topraklarında meyve fidanı üretimi yapan firmamız, Türkiye' nin her yerinden referanslara sahiptir. Firmamız Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı' nın sertifikalı meyve fidanı üreticisi olup klasik, bodur ve yarı-bodur anaçlar üzerine fidanlar üretmektedir.